Forum matematică


expresie

Adrian
2016-05-19 08:49:20
Post #1  
Vizitator

 


Buna ziua


sa se calculeze:



multumesc


 

  ^ Sus
G.K.
2016-05-19 20:39:36
Post #2  
Vizitator

 


9k2 + 3k - 2 = (3k-1)(3k+2).


(6k+1)/(9k2+3k-2)2 = (6k+1)/[(3k-1)(3k+2)]2


= (3k-1)/[(3k-1)(3k+2)]2 + (3k+2)/[(3k-1)(3k+2)]2 = 1/[(3k-1)(3k+2)2] + 1/[(3k-1)2(3k+2)] = 


= 1/[(3k-1)(3k+2)]*[1/(3k-1) + 1/(3k+2)] = (1/3)*[1/(3k-1) - 1/(3k+2)]*[1/(3k-1) + 1/(3k+2)] =


= (1/3)*[1/(3k-1)2 - 1/(3k+2)2].  


Suma de calculat este o suma telescopica, 


S = (1/3)*[1/22 - 1/52 + 1/52 - 1/82 + ... + 1/1972 - 1/2002] = (1/3)*[1/22 - 1/2002] = (1/3)*(9999/40000) = 3333/40000,  varianta corecta de raspuns este b). 

  ^ Sus
Adrian
2016-05-19 22:16:44
Post #3  
Vizitator

 


am inteles multumescSmile

  ^ Sus
  Răspunde | Subiect Nou

 

Forum

Ai nevoie de ajutor la matematica? Pune o întrebare!

la Aritmetica

la Algebra

la Geometrie

despre Examene

sau despre altceva

 
 
 

Noutăţi

Ultimele pagini adăugate

Calculul ariei unui patrulater convex

Teorema transversalei

 

Aplicaţii pe mobil

Descompune în factori primi
Numere Prime

 
 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'

Site partener:
www.mathematicshelp.org