Mica Revoluție de la clasa a III-a
Stephen Hawking pe lista de lecturi la limba română
Stephen Hawking pe lista de lecturi la limba română. Copiii vor fi invățați în școală să își depaseasca frica de esec. Acesta este unul dintre obiectivele prevăzute în programa școlară pentru clasa a III-a, la Limba și literatura română. Ministerul Educatiei le pune astfel în vedere învățătoarelor să îi încurajeze pe elevi să spună deschis ce nu înțeleg și să folosească fără teamă întrebări precum:
"Ce-ai spus?"
"Cred că nu am înțeles ce ai spus?"
"Te rog sa mai spui o dată"
"Ce inseamna că...?".
O altă noutate adusă de curriculumul pentru clasa a III-a este introducerea pe lista orientativă de autori a celebrului fizician Stephen Hawking, care a scris împreună cu fiica sa cărți pentru copii precum George și cheia secreta a Universului sau George și Big Bangul.
"Manifestarea unei atitudini deschise fata de comunicare, in conditiile neintelegerii mesajului audiat" este una dintre competentele pe care elevii trebuie sa le dobandeasca in clasa a III-a, la materia Limba si literatura romana. Noua programa scolara aprobata de Ministerul Educatiei le spune invatatoarelor si prin ce fel de exercitii le vor transmite aceasta atitudine elevilor:
- copiii trebuie incurajati sa-i ceara profesorului sa repete mesajul pe care nu l-au inteles, prin intrebari ca: "Ce-ai spus?"/ "Mai spune o data!"/ "Cred ca nu am inteles ce ai spus"/ "Te rog sa mai spui o data"
- sa ceara explicatii prin intrebari ca: "Ce inseamna ca ...?"
- sa faca in clasa exercitii pentru depasirea fricii de esec, cum ar fi exercitii de reascultare a mesajului; folosirea unor coduri nonverbale pentru a semnala neintelegerea/ intelegerea mesajului
Un alt obiectiv pe care invatatorii trebuie sa il urmareasca, stabilit acum prin programa, este sa trezeasca curiozitatea copiilor. Iar pentru asta, curriculumul le propune invatatoarelor sa le ceara copiilor sa faca desene, benzi desenate sau scheme prin care sa ilustreze ce au inteles din texte informative sau literare simple, sa completeze ora cu filmulete pentru copii (online sau TV) pe teme de interes pentru clasa, sa foloseasca reportofonul, computerul sau alte tipuri de tehnologii pentru a asculta la clasa diferite texte.
In acelasi timp, elevii vor invata ce inseamna un text de informare si un text functional prin vizionarea si realizarea in clasa a unor afise de promovare a unei serbari, a unui concurs sau a unei tombole, prin realizarea de tabele sau a altor tipuri de organizatoare grafice, carti postale, invitatii si, acolo unde este posibil, de email-uri.
"Recomandam ca textele sa fie ascultate de catre elevi, de cate ori este necesar, astfel incat acestia sa poata realiza sarcinile de lucru si sa isi antreneze progresiv competentele de ascultare", se arata in programa scolara pe baza careia invatatorii isi vor face planificarea pentru anul viitor.
comments powered by Disqus
Forum
Noutăţi
Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net
Vă mulţumim!'