Alan Turing (1912 - 1954)
Matematician britanic
Alan Turing este un matematician britanic.
S-a născut la 23 iunie 1912 in Maida Vale, Londra, Marea Britanie.
Este cunoscut ca tatăl Informaticii. A fost un influent matematician, analist criptare, logician informatician și om de știință. El a pus bazele informaticii cu a sa Turing machine (el a numit-o mașină automată), un aparat ipotetic creat în 1936 și care reprezenta o mașină de calcul care a dus la apariția noțiunii de 'algoritm'.
Tatăl său, Julius, a lucrat pentru Indian Civil Service în India Britanică. Pe parcursul copilăriei sale Alan și frații săi mai mari au locuit cu o familie de de foști militari în timp ce părinții lor erau mereu în deplasări între Hastings, Anglia și India. El și-a arătat interesul pentru matematică și științe de la vărste fragede dar educatorii săi nu au fost impresionați de abilitățile lui în aceste domenii.
Eduația
În timp ce era elev la Sherborne School, Alan a devenit prieten cu Christopher Morcom, a cărui moarte prematură l-a transformat într-un ateu care credea că toate fenomenele din lume trebuie să aibă o natură materială. În 1931 el s-a înscris la Colegiul Regal, Universitatea din Cambridge, să studieze matematica. El a obținut titlul de Doctor în Matematică la Universitatea Princeton în 1938 sub conducerea matematicianului american Alonzo Church care l-a sprijinit și l-a recomandat pentru publicații.
Activitatea sa în matematică
În 1936 Turing a publicat On Computable Numbers, with an Application to the Decision Problem, în care a propus o metodă prin care stabilea o probabilitate a declarațiilor matematice. Ambii, și Turing și Church au descoperit independent unul de altul că orice sistem logic (mai slab decât sistemele aritmetice) este imprecis.
Unul dintre argumentele lor a constat în faptul că funcțiile-lambda pot fi definite în aceeași măsură în care ele pot fi calculabile în mod eficient. Pentru a dovedi acest fapt, el a inventat mașina Turing pentru calculabilitate optimă. În 1948, Alan Turing a fost numit Lector la Universitatea din Manchester (Departamentul de Matematică) în timp ce continuă activitatea sa de cercetare în matematică. Contribuția sa la Universitatea din Manchester a fost de proiectare sa pentru sistemul de programare de Ferranti Mark I, primul calculator electronic digital disponibil în comerț.
Alan Turing a fost ales Membru al Royal Society pentru contribuția sa semnificativă la științele naturale (inclusiv biologia matematică - modele matematice reprezentative pentru procesele biologice).
Alan Turing a primit, de asemenea, Ordinul Imperiului Britanic pentru munca sa importantă la spargerea codului masinii naziste de codare și transmitere a mesajelor.
El moare în 1954 în Wilmslow, Cheshire, Anglia.
___________
O poveste frumoasă despre viața și munca lui este spusă în filmul Jocul Codurilor (Imitation Game): http://www.imdb.com/title/tt2084970/
De asemenea, un documentar despre spargerea codurilor: http://www.turingfilm.com/
Sursa: http://famous-mathematicians.org/alan-turing/
Forum
Noutăţi
Daca vrei să ne dai o idee scrie-ne la opinii@mateonline.net
Îţi mulţumim!'