Penalii academicieni

Despre scriitorii din pușcăriile române

Astăzi ne-am hotărât să scriem și noi un scurt material despre scriitorii din pușcării. Despre cei care scriu o carte, 'o lucrare științifică', pentru a putea scăpa mai repede de pușcărie.

Pentru că toate canalele media din România scriu despre asta, ne-am gândit să îi trecem și noi  în revistă.

Pe www.contributors.ro este un material intitulat Alcatraz sau despre *Penal Academic Escape.

„Alcatraz: țapul ispășitor”. Este un joc de societate foarte intrigant unde principalul scop este acela de a dispune de un individ care să țină spatele tuturor pușcăriașilor ce doresc să evadeze din cea mai temută închisoare din lume, Alcatraz. Să zicem de la bun început că, acest personaj poate fi oricine, deși nimeni din cei ce joacă nu și-o dorește. Oricine poate face cărțile evadării, oricine dictează reguli, dar sarcinile se îndeplinesc în așa fel încît, cel puțin teoretic, gardienii să nu observe planurile acestora. Jocul se bazează pe înșelarea loialităților atît cît să poată construi atmosfera conspirativă din penitenciar și să se sustragă imaginii de țap ispățitor. Oricine riscă, oricine se poate face indispensabil, oricine poate analiza judicios situații. În fine, oricine simulează orice îl va putea despărți de pecetea de „țap ispășitor”. Fiecare jucător rîvnește să evadeze, însă doar unul singur va rămîne păcălit, în cele din urmă, deținut. Dar nu cumva există ceva mai genial decît atît ? Nu cumva putem să salvăm înclusiv „țapul ispășitor” ? Cărțile pot fi făcute în așa fel încît să nu existe riscuri și toată lumea să cîștige.  Să vedem cum!

Parteneri de „Alcatraz”. Începând cu 2006 există o lege de executare a pedepselor, încă în vigoare, foarte permisivă cu deținuții ce intenționează elaborarea unor lucrări cu caracter științific (cf. http://www.snlp.ro ). Inițial, legea oferea timpi de elaborare în afara penitenciarului pe perioada derulării și a elaborării acestei lucrări, iar nu mai mult. Așadar, nu constituia încă un bonus în a recalcula zilele de detenție. Conform datelor furnizate de către Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare, una din sursele principale ale prezentului articol, aflu că „…prin Legea 254/2013, cîștigul raportat a fost fixat la 30 de zile pentru fiecare lucrare, fară a se stabili limite sau condiționări. În cronologia normativă a acestor legi (2006-2014), ordonanțe sau hotărîri (OUG 3, HG 1897, HG 113 care modifică HG 1897 și, în fine, un OUG 3 ce permite aplicarea acestor ultime două hotărîri de guvern, cf. www.snlp.ro), apare ca un corolar în 2011,  decizia ANP 619/14.10.2011 [http://inside-out-solutions.net/2016/01/09/decizia-dg-anp-nr-6192011-extras-lucrari-stiintifice/#more-358], ce reglementează „metodologia pentru acordarea zilelor considerate executate ca urmare a elaborarii de lucrari știinfice publicate sau a inventiilor brevetate de catre persoanele private de libertate” [cf. www.snlp.ro]. Este o decizie semnată de către chestorul de penitenciare dr. Ioan Băla, director general al Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).  Acest document cuprinde șase capitole și patru anexe. Punctul de interes analitic este conținutul secțiunii a 8a, cap. II, care se referă la „ acordarea zilelor considerate executate ca urmare a elaborarii de lucrari știinfifice [sic!] publicate sau a inventiilor brevetate de catre persoanele private de libertate (pg. 24-27, art. 63-85) – decizia 619.lucrari”.

Am identificat primul jucător în „Alcatraz”, contînd foarte mult și, în mod egal, pe partenerii din penitenciare, autorii de cărți „științifice”: criminali, tîlhari, membrii ai organizațiilor criminale, proxeneți, manipulatori de mite, artizani ai abuzului în serviciu, ai traficului de influență etc. În „Alcatraz”-ul general vor mai intra și alți parteneri, precum zeci de profesori universitari și de conferențiari, membrii a multor universități de stat și private, ai unor institute a Academiei Române, membrii evaluatori ai Colegiului Național al Cercetării Științifice din Învățămîntul Superior (CNCSIS), Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), directorii de penitenciar, coordonatori ai „sectorului educație” și asistenți psihosociali (vezi și articolul HotNews din 12 ianuarie 2016,

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/alcatraz-sau-despre-penal-academic-escape/

 

Site-ul www.hotnews.ro ne spune că DNA incepe cercetari in cazul puscariasilor - scriitori si acuza profesori universitari, editori si functionari de la Penitenciare ca au creat un fenomen. Ei scriu că:

DNA s-a autosesizat in cazul zecilor de puscariasi care au scris carti in penitenciar si a inceput cercetari pentru presupuse infractiuni de favorizare a faptuitorului, potrivit unui comunicat al institutiei. Presupusele infractiuni ar duce la ajutarea unor condamnati sa scape mai repede de pedepse. DNA sustine ca pentru ajutarea condamnatilor "s-ar fi creat un mecanism" in care sunt implicati profesori universitari, reprezentanti ai unor edituri si membri ai comisiilor din penitenciare.

Astfel, DNA arata ca mai multi profesori universitari ar fi acordat recomandări formale care ar fi fost folosite in aceeasi forma pentru mai mutle lucrari asumate de puscariasi. DNA arata ca profesorii universitari ar fi scris recomandarile prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări "exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor".

http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-20721865-dna-incepe-cercetari-cazul-puscariasilor-scriitori.htm

 

Tot pe site-ul www.hotnews.ro aflăm că ministrul cere verificarea profesorilor care au supervizat lucrarile stiințifice: Ministrul Educatiei, despre profesorii care le-au acordat recomandari puscariasilor-scriitori: Am solicitat Consiliului National al Rectorilor actiuni ferme de aparare a integritatii universitatilor

Adrian Curaj, ministrul Educatiei, anunta ca a cerut Consiliului National al Rectorilor "actiuni ferme de aparare a integritatii si prestigiului universitatilor romanesti", in cazul detinutilor-scriitori cu recomandari de la profesori universitari. "Sunt convins ca, la nivelul consiliilor de etica din universitati, aceste cazuri vor fi tratate cu maxima seriozitate", sustine ministrul Educatiei. Amintim ca CNR este condus de fostul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20722987-ministrul-educatiei-despre-profesorii-care-acordat-recomandari-puscariasilor-scriitori-solicitat-consiliului-national-rectorilor-actiuni-ferme-aparare-integritatii-universitatilor.htm

 

Pe www.revista22.ro aflăm că: Ministrul Justitiei cere anularea prin ordonanta a "fabricii de carti" din inchisori

Anuntul ministrului Raluca Pruna vine la scurt tipa dupa ce DNA s-a autosesizat in privinta detinutilor “scriitori” din inchisori. Ministrul va promova o Ordonanta de Urgenta pentru abrogarea legii avute in vedere.
 
Ministrul Pruna are in vedere articolul care le permite detinutilor care scriu carti stiintifice sa primeasca o reducere de pedeapsa de 30 de zile pentru fiecare carte scrisa. “Fenomenul a scapat de sub control”, a spus Raluca Pruna, marti, potrivit Digi 24. Ea a prezentat, totodata, noi cifre privind activitatea intensa a “scriitorilor” din inchisori.
 
"Tocmai constatand ca fenomenul este scapat completamente de sub control, propun Guvernului ca printr-o OUG care sa fie promovata in prima sedinta din februarie cer abrogarea acestei dispozitii", a declarat ministrul, in cadrul unei coferinte de presa.

http://revista22.ro/70251236/ministrul-justitiei-cere-anularea-prin-ordonanta-a-fabricii-de-carti-din-inchisori.html

 

Forum

_

Noutăţi

Daca vrei să ne dai o idee scrie-ne la opinii@mateonline.net

Îţi mulţumim!'