John Forbes Nash (1928 - 2015)
Matematician american cunoscut pentru echilibrul Nash
Este un faimos matematician american celebru pentru Dezvoltarea echilibrului Nash. S-a ocupat de Geometria Diferentială și Teoria Jocurilor.
S-a născut întro familie care iubea cărțile și a devenit interesat de procesul de învățare. În școală i-au plăcut Matematica, Chimia, să studieze electricitatea și să experimenteze. A citit cărți precum Oameni ai Matematicii și a demonstrat teoreme legate de numerele întregi.
A fost evident încă din fragedă copilărie că îi place să lucreze independent, deseori fiind surprins jucându-se singur. Și asta nu pentru că n-ar fi avut copii cu care s-ar fi putut juca, ci datorită modului său introvertit de a fi. În timp ce Martha și verișorii lor se jucau împreună, Johnny prefera să se joace singur, cu avioane de jucărie sau mașinuțe făcute din cutii de chibrit. În timp ce Martha părea să fie un copil obișnuit, Johnny era diferit de toți ceilalți copii. Sora lui mai mică mărturisea mai târziu: „Johnny a fost mereu diferit, iar părinții noștri știau asta. Știau că este inteligent și mă puneau să fac unele lucruri pentru el. M-au rugat să-i fac cunoștință cu prietenii mei, dar eu nu eram deloc dornică să le arăt ce frate ciudățel aveam.”
Amândoi părinții au urmărit oportunități de a completa educația fiului lor, dăruindu-i enciclopedii și cărți științifice și având, de asemenea, la dispoziție, cărți cu valoare educațională în biblioteca părinților și bunicilor săi.
Lui Nash i s-a îngăduit să participe la cursuri avansate de matematică la un colegiu local, pe când era încă la liceu. Profesorii lui Johnny cu siguranță nu i-au observat calitățile, și se pare că nici el nu le-a dat motive să-i realizeze extraordinarul talent. Aceștia au pus mai mult accent pe lipsa lui de competențe sociale, etichetându-l drept înapoiat. A devenit cunoscut drept un aiurit în școală, considerând dansul, sportul și alte activități sociale a fi distrageri de la studiile sale științifice și experimentale.
A devenit conștient de superioritatea sa intelectuală față de colegi și a dezvoltat un comportament arogant și plin de mândrie. În timp ce la școală părea mai degrabă plictisit, pe la vârsta de 12 ani a început să facă diverse experimente științifice în camera sa. Era destul de clar că învăța mai mult acasă decât la școală. Mama sa i-a plătit meditații și i-a permis să sară un an școlar.
Din 1945 până în 1948 Nash a studiat la Pittsburg Carnegie Institute of Technology cu scopul de a deveni inginer in domeniul electricității ca și tatăl său. Totuși, dragostea lui pentru matematică l-a acaparat cu subiecte ca ecuațiile diophantice, teoria numerelor, teoria relativității și mecanică cuantică. In această perioadă devine interesat de 'problematica negocierii' și continuă munca neterminată a lui John von Newmann și Morgenstern în teoria jocurilor și modele economice. Prin urmare, el intră în grupul teoriei jocurilor. El se ocupă și de probleme economice și toate îl duc la 'O problemă de negociere' care este o piatră de temelie pentru Nash.
Teoria echilibrului Nash este o componenta principală a muncii sale și este aplicată în luarea deciziilor de afaceri. De la Pittsburg el se alătură Universității Princeton unde lucrează la teoria echilibrului Nash și își ia doctoratul cu o dizertație de 28 pagini despre jocurile noncompetitive. Această teză conține detalii despre echilibrul Nash.
În 1994, adică 44 ani mai târziu, a primit Premiul Nobel în Economie pentru această lucrare. A mai publicat 'Puncte de echilibru in Jocurile cu N persoane'(1950), 'Econometrica și o problemă de negociere'(1950). A lucrat la RAND in Santa Monica și a studiat la Princeton in perioada 1950-1951. În același timp a devenit asistent la MIT Massachusetts.
Fiind la MIT, Nash și-a întâlnit viitoarea soție, Alicia Lopez-Harrison, care era studentă la matematică și cu care se căsătorește în 1957. În 1959 li se naște un băiețel.
În 1958 începe să se lupte cu o boală mentală iar in 1959 este diagnosticat cu schizofrenie paranoică. Lupta lui cu această boala este descrisă în filmul 'A beautiful mind' (O minte sclipitoare) care a fost nominalizat la 8 premii Oscar din care a câștigat patru.
Forum
Noutăţi
Daca vrei să ne dai o idee scrie-ne la opinii@mateonline.net
Îţi mulţumim!'