Luca Pacioli (1445 - 1517)

Părintele contabilității

Matematicianul italian luca pacioliEste italian si este cunoscut ca părintele contabilității moderne.
El a fost matematician și contabil. A contribuit foarte mult la dezvoltarea contabilității. A colaborat cu Leonardo da Vinci pe care l-a învățat matematică și împreună cu care au scris o carte despre strategie la șah.

El s-a născut în Toscana in anul 1445 și a primit educație mai degrabă în italiană decât în latină. Aceasta s-a axat mai mult pe cunoștințe care să fie folositoare în zona comerțului. Mai tîrziu s-a mutat la Veneția ca să îi învețe pe copiii unui comerciant. În același timp și/a continuat studiile. Astfel a scris prima sa carte dintre numeroasele scrise de el. Aceasta era despre aritmetica și era ca să îi ajute pe copiii pe care îi învăța. La începutul anilor 1470 a intrat în Ordinul Franciscanilor.

În 1475 Pacioli a mers la Perugia să fie profesor ocupând catedra de matematică și fiind primul care deținea acest scaun. Ca să își ajute studenții el a scris o importantă carte. A continuat și ca profesor particular până în 1491 când a trebuit să se concentreze pe cariera academică. În Veneția el publică prima sa carte tipărită în anul 1494, Summa de arithmetica în care a abordat și subiecte de aritmetică și de geometrie.

În 1497 ducele Ludovico Sforza l-a invitat la Milano unde Pacioli s-a întâlnit cu Leonardo da Vinci. În 1499 orașul Milano este ocupat de francezi și Paciolo părăsește orașul.

Forum

...
 

Noutăţi

 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'