Luca Pacioli (1445 - 1517)

Părintele contabilității

Matematicianul italian luca pacioliEste italian si este cunoscut ca părintele contabilității moderne.
El a fost matematician și contabil. A contribuit foarte mult la dezvoltarea contabilității. A colaborat cu Leonardo da Vinci pe care l-a învățat matematică și împreună cu care au scris o carte despre strategie la șah.

El s-a născut în Toscana in anul 1445 și a primit educație mai degrabă în italiană decât în latină. Aceasta s-a axat mai mult pe cunoștințe care să fie folositoare în zona comerțului. Mai tîrziu s-a mutat la Veneția ca să îi învețe pe copiii unui comerciant. În același timp și/a continuat studiile. Astfel a scris prima sa carte dintre numeroasele scrise de el. Aceasta era despre aritmetica și era ca să îi ajute pe copiii pe care îi învăța. La începutul anilor 1470 a intrat în Ordinul Franciscanilor.

În 1475 Pacioli a mers la Perugia să fie profesor ocupând catedra de matematică și fiind primul care deținea acest scaun. Ca să își ajute studenții el a scris o importantă carte. A continuat și ca profesor particular până în 1491 când a trebuit să se concentreze pe cariera academică. În Veneția el publică prima sa carte tipărită în anul 1494, Summa de arithmetica în care a abordat și subiecte de aritmetică și de geometrie.

În 1497 ducele Ludovico Sforza l-a invitat la Milano unde Pacioli s-a întâlnit cu Leonardo da Vinci. În 1499 orașul Milano este ocupat de francezi și Paciolo părăsește orașul.

Forum

Ai nevoie de ajutor la matematica? Pune o întrebare!

la Aritmetica

la Algebra

la Geometrie

despre Examene

sau despre altceva

 

Noutăţi

Ultimele pagini adăugate

Calculul ariei unui patrulater convex

Teorema transversalei

 

Aplicaţii pe mobil

Descompune în factori primi
Numere Prime

 
 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'

Site partener:
www.mathematicshelp.org

 

Avem nevoie de o donaţie mică