Pierre-Simon Laplace(23 martie 1749 - 5 mai 1827)
Pionier in statistica
Marchizul de Laplace a avut o contributie esentiala in dezvoltarea astronomiei matematice si a statisticii. El a fost unul dintre primii oameni care au vorbit despre existenta gaurilor negre si a jucat de asemenea un rol important in sistematizarea teoriei probabilitatilor, creand bazele pentru statistica bayesiana. In plus, este unul dintre primii oameni care au studiat viteza sunetului.
Laplace a fost matematician, astronom și fizician francez. Este celebru pentru cercetările legate de stabilitatea Sistemului Solar.
El a observat și măsurat deviațiile planetelor de la orbitele lor teoretice aplicând teoria lui Sir Isaac Newton referitoare la Sistemul Solar. Este celebru prin ipoteza sa cosmogonică Kant-Laplace, conform căreia sistemul solar s-a născut dintr-o nebuloasă în mișcare.
A formulat ecuația Laplace și a pus la punct transformata Laplace, care apare în multe ramuri ale fizicii matematice, un domeniu în al cărui dezvoltare a jucat un rol esențial. Operatorul Laplace, utilizat pe scară largă în ecuațiile cu derivate parțiale, este, de asemenea, numit după el.
El a arătat importanța probabilităților în interpretarea datelor științifice.
Laplace a fost fiul unui fermier. Sunt puține date despre copilăria sa dar știm că s-a făcut remarcat pentru abilitățile sale matematice la Academia Militară de la Beaumont. În 1766 el a intrat la Universitatea Caen dar a părăsit Parisul anul următor, se pare fără să absolve. Apoi el sosește cu o scrisoare de recomandare la matematicianul Jean d'Alembert care îi asigură un loc la Ecole Militaire.
În 1773 el a început cea mai importantă muncă a carierei sale: aplică gravitația newtoniană întregului Sistem Solar. În același an devine membru al Academiei Franceze de Științe.
În 1796 el publică Exposition du systeme du monde un tratat de mecanică astrală pentru mase.
În 1814 Laplace publică o lucrare populară Essai philosophique sur les probabilités. Această lucrare este o introducere in ediția a doua a lucrării sale mult mai importante Théorie analytique des probabilités care a fost pentru prima dată publicată în 1812. El aplică această teorie nu numai în problemele obișnuite de probabilități dar și studiul fenomenelor, statistici vitale sau evenimente din viitor. Laplace a demonstrat că distribuția erorilor in probele de mari de date de la observatii astronomice poate fi aproximată printr-o distribuție Gaussiană sau normală.
Probabil din cauza părerilor sale politice, Laplace este încarcerat în timpul Revoluției Franceze. El scapă. Apoi, el a devenit președintele Consiliului Longitudinii care a ajutat în organizarea sistemului metric.
Forum
Noutăţi
Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net
Vă mulţumim!'