Eratostene (276 i. Hr - 194 i. Hr)

Matematician grec - este celebru pentru ciurul numerelor prime care ii poarta numele

Eratostene, matematician grecEratostene s-a nascut la Cyrene (astăzi în Libia) în anul 276 înainte de Hristos și a murit in 194 î.Hr. la Alexandria în Egipt. Este un matematician grec cunoscut pentru pentru Ciurul numerelor prime (sau Ciurul lui Eratostene) si pentru ca este primul om care a calculat circumferinta Pamântului.

El a fost matematician și astronom. Munca sa stă la baza multor concepte revoluționare din matematică și știința zilelor noastre. Totdată, el a avut o contribuție importantă și în Geografie.

El s-a născut într-o colonie grecească și a urmat studii academice în Atena. În jurul vîrstei de 35 ani a fost cel care a condus Marea Bibliotecă din Alexandria.

Pe când era la Biblioteca din Alexandria a început să scrie un tratat despre relieful Pământului. Acest tratat a fost intitulat Geografia. Acest cuvânt nu mai fusese folosit înainte dintr-un motiv simplu: înseamnă 'descrierea pământului' și nimeni nu mai scrisese o lucrare așa de amplă despre pământ. Pe lângă descrierea terenului și a reliefului el a mai scris despre climă și temperaturi.

Eratostene a fost foarte curios și un om care a căutat mereu pentru a face noi descoperiri. Acest lucru a condus hotărârea sa în aflarea circumferinței Pământului.

El a aflat de o fântână în Syene unde lumina soarelui ajunge numai în partea de jos a puțului în timpul solstițiului de vară. Eratostene a crezut că va fi în măsură să determine circumferința întregul pământ prin măsurători efectuate în timpul solstițiului pe baza umbrele în raport cu distanța dintre Syene și Alexandria. Astfel, a calculat circumferința Pământului cu o precizie de sub 200km.

Folosindu-se de lucrarea lui Eratostene, Columb a hotărât să plece în călătoria sa în jurul lumii 1500 ani mai târziu.

Ultimii ani ai lui Eratostene au fost dificili. El a orbit în juru vârstei de 80 ani și a intrat in depresie. A ales să se înfometeze pentru a-și provoca moartea.

Forum

Ai nevoie de ajutor la matematica? Pune o întrebare!

la Aritmetica

la Algebra

la Geometrie

despre Examene

sau despre altceva

 

Noutăţi

Ultimele pagini adăugate

Calculul ariei unui patrulater convex

Teorema transversalei

 

Aplicaţii pe mobil

Descompune în factori primi
Numere Prime

 
 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'

Site partener:
www.mathematicshelp.org

 

Avem nevoie de o donaţie mică