Andrew Wiles - Premiul Abel

Marea Teoremă a lui Fermat

Teorema lui Fermat (Marea Teroremă a lui Fermat). Ecuația xn + yn = zn nu are soluții dacă n > 2 este număr natural, iar x, y și z sunt numere întregi diferite de 0.

Această teoremă a fost emisă de către Pierre de Fermat în anul 1637. Teorema a rămas nedemonstrată timp de 357 ani. Până în anul 1994 când Andrew Wiles a reușit să demonstreze această teoremă. Matematicianul englez a lucrat timp de șapte ani pentru a găsi o demonstrație pentru această teoremă.

Foto: www.nature.com

Andrew  Wiles este profesor la Universitatea Oxford și în această săptămână a fost distins cu Premiul Abel, care este echivalentul Premiului Nobel în matematică. (după cum se stie, nu se acordă Premiul Nobel pentru matematică). 

În anul 1994, când Wiles a reușit să găsească demonstrația, Marea Teoremă a lui Fermat era una din cele mai vechi probleme de matemtică rămase nerezolvate. Conform CNN premiul Abel îi va fi decernat în cadrul unei ceremonii a Academiei Norvegiene de Științe și Litere, ceremonie la care va participa și regele Norvegiei, iar premiul este in valoare de 700 mii de dolari.


comments powered by Disqus

Forum

...
 

Noutăţi

 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'