George Boole (1815 - 1864)

matematician englez cunoscut pentru logica booleana

George Boole, matematician englezS-a născut la Lincoln, Anglia pe 2 Noiembrie 1815.


Este, deci, un matematician englez. Este cunoscut pentru Logica Booleană.  El este fondatorul tradiţiei algebrice îm logică. A fost profesor de matematică la Universitatea Reginei în Cork, Irlanda. El a fost, de asemenea, un umanist.
 

Cu o inteligenta sclipitoare, Bool a fost întotdeauna gata să îşi contrazică colegii săi academicieni. El a revoluţionat logica aplicând metode din algebră în logică. Astăzi, descoperirile sale matematice stau la baza tehnologiei informaţiei. Algebra Booleană este  folosită la proiectarea şi operarea computerelor cât şi la alte dispozitive electronice.

El s-a născut la Lincoln, Anglia într-o familie modestă. Tatăl său a fost mai mult un bun prieten decât un susţinător real al familiei. Tatăl său a fost un cizmar pasionat de lectură şi ştiinţă, îi plăcea să ia parte la discuţiile promovate de Institutul de Mecanică din Licoln, la prelegeri de ştiinţă şi tehnologie. În 1834, George Bool devine curator al bibliotecii tatălui său.

Această pasiune pentru lectură a fost moştenită de către fiul său, George. Cu o familie care îl sprijină şi cu acces la cărţi, Boole învaţă matematica şi limbi străine. La vârsta de 20 ani el îşi deschide propria şcoală. El a început să predea matematică.
Dezamăgit de manuale, el începe să îi citească pe Lagrange şi Laplace pentru ideiu. Inspurat de aceştia el scrie primul articol despre calculul variaţiilor.


După ce începe să lucreze la Cambridge Mathematical Journal, editorul Duncan Gregory este impresionat de lucrările sale şi îi publică articolele. Îi propune să studieze la Universitatea Cambridge dar să continue să predea pentru a se putea întreţine. Astfel că, Boole începe studiul Algebrei. În curând lucrările sale sunt publicate şi premiate. În august 1849 el a lucrat ca profesor de matematică la Queens College. În mai puţin de doi ani este numit Decan al Ştiinţelor.


A doua lucrare a lui Boole, An Investigation of The Laws of Thought on Which are Founded Mathematical Probabilities and Logic, a fost publicaă în 1854. Este o încercare de a corecta lucrarea sa de logică din 1847. Aici el discută despre posibilitatea de a folosi Teoria Probabilităţilor pentru a descoperi legile care guvernează societatea analizând datele sociale.
In paralel cu această muncă, Boole a contribuit la dezvoltarea calculelor.

În ceea ce priveşte viaţa personală, Boole a fost căsătorit şi a avut cinci fete. El a încurajat-o pe soţia sa, Mary, să urmeze studii universitare.

George Boole moare în 1864, pe 8 decembrie, de pneumonie, la varsta de doar 49 ani.

 

Bibliografie: www.famous-mathematicians.org, www.wikipedia.org

Forum

...
 

Noutăţi

 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'