Despre acțiunea Annei

Despre abuzurile din învățământ scrise pe facebook de o fetiță de 14 ani

De câteva zile ziare și bloguri din România scriu despre eleva Anna din Târgoviște care scrie pe facebook despre abuzurile la care este supusă de profesoara de matematică.

Ai mei mi-au cerut să gândesc şi să-mi expun punctul de vedere de mică. M-au tratat că pe un egal mai mic al lor şi au ţinut mereu cont de părerea mea. De când am început şcoală m-au pus să aleg între a fi ca şi ceilalţi şi a lupta cu nedreptăţile şi abuzurile pe care m-au învăţat să le văd. Mi-au explicat avantajele şi dezavantajele ambelor variante şi mi-au spus că mă vor susţine indiferent de alegere. Eu am ales varianta dificilă, de a nu tolera abuzurile şi a nu mă lasă intimidată.    Mi-au explicat ce rol are profesorul, mi-au pus în mâna Legea Învăţământului să o citesc, m-au învăţat să recunosc abuzurile şi mi-au explicat ce e şcoala de fapt. Am scris împreună cu ei reclamaţiile împotriva abuzurilor de care m-am lovit şi tot împreună am citit răspunsurile primite. Astfel mi-am dezvoltat o gândire de adult şi m-am maturizat forţată de împrejurări. Acum mă revolt împotriva unei mentalităţi de care mă lovesc.


Citeste mai mult: adev.ro/om1eps

 

Apoi, pe blogul lui Ionuț Iancu este un articol intersant despre luările de poziție ale Annei.

Într-o zi în care nimeni nu reușește să descifreze mesajul CCR față de lupta anticorupție, într-o zi în care primăvara este cu un pas mai aproape de noi, dar și într-o zi în care flacăra rezistenței din Piața Victoriei pare că se stinge, eu vin să vă vorbesc despre un alt exemplu de rezistență în fața unei societăți ce pare a fi într-o metastază cronică, la toate nivelurile ei.

Anna Andronache. Are 14 ani, elevă în clasa a VII-a la Școala Coresi din Târgoviște. Ce o face pe Anna atât de specială în aceste zile? Faptul că, într-un sistem educațional cu lacune grave, dar despre care puțini au curajul să vorbească, ea, cu un curaj demn de tot respectul nostru, vine și spune adevărul așa cum îl simte o copilă la 14 ani.

Anna ne vorbește despre abuzurile profesorilor. Despre traumele pe care ajung să le trăiască unii copii în sistemul educațional de la noi. Despre părinți lași, care nu își asumă niciun gest corect pentru a-și proteja copilul, dar și despre lipsa de reacție a celor din prima linie a frontului: elevii.

Că avem parte de un sistem educațional aflat la pragul falimentului nu mai este o surpriză pentru nimeni. Se vede acest lucru în cifrele abandonului școlar, în promovabilitatea de la Bacalaureat, în lungul șir de șomeri pe bandă rulantă, rezultat al unui învățământ superior ce nu își mai îndeplinește rolul de furnizor de elite.

Ce face Anna în tot acest decor pesimist? Vine și ne arată cu degetul.

Citește mai mult aici: http://www.ionutiancu.ro/anna-rezista/

 


comments powered by Disqus

Forum

...
 

Noutăţi

 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'