Ipoteza Riemann demonstrată?

Michael Atiyah spune că a demonstrat ipoteza Riemann și luni o va prezenta

Michael Atiyah, matematician britanic pensionat, a anunțat că luni va prezenta o demonstrație a Ipotezei Riemann. Această ipoteză a fost formulată de către matematicianul german Bernhard Riemann în urmă cu aproape 160 ani, în anul 1859. Anunțul a apărut în publicația New Scientist  https://www.newscientist.com/article/2180406-famed-mathematician-claims-proof-of-160-year-old-riemann-hypothesis/.

Michael Atiyah este născut în 1929 și este unul dintre cei mai titrați matematicieni britanici contemporani fiind distins cu două cele mai importante premii din matematică: medalia Fields și  Premiul Abel. Acestea sunt ”premiile Nobel în matematică”. El a mai fost presedintele Societății Londoneze de Matematică, și președintele Societății Regale de Matematică.

Michael Atiyah

Dacă ipoteza Riemann se confirmă atunci aceasta este o știre foarte importantă în matematică după mai bine de 20 ani de la demonstrarea Marii Teoreme a lui Fermat la mijlocul anilor 1990. Ipoteza sau Conjectura Riemann este strâns legată de distribuția numerelor prime. Aceasta va avea o implicație majoră, printre altele, în Teoria Numerelor și in securitatea cibernetică.

Rezolvarea acestei probleme va fi premiata cu 1 milion de dolari.

 

Rămâne de văzut dacă demonstrația este validă. În anul 2010 un profesor nigerian a anunțat și el la rândul său că a demonstrat Ipoteza Riemann. Însă, Opeyemi Enoch nu a mai anunțat nimic de atunci.

https://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/un-profesor-nigerian-a-gasit-rezolvarea-unei-probleme-de-matematica-veche-de-156-de-ani-premiul-este-de-un-milion-de-dolari-foto-video-14891088

Detalii despre funcția zeta Riemann și Ipoteza Riemann găsiți aici: https://www.mateonline.net/matematica/171/s/Func_%3Eia_zeta_Euler_Riemann__(TM)i_ipoteza_Riemann.htm


comments powered by Disqus

Forum

Ai nevoie de ajutor la matematica? Pune o întrebare!

la Aritmetica

la Algebra

la Geometrie

despre Examene

sau despre altceva

 

Noutăţi

Ultimele pagini adăugate

Calculul ariei unui patrulater convex

Teorema transversalei

 

Aplicaţii pe mobil

Descompune în factori primi
Numere Prime

 
 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'

Site partener:
www.mathematicshelp.org

 

Avem nevoie de o donaţie mică