Ipoteza Riemann demonstrată?

Michael Atiyah spune că a demonstrat ipoteza Riemann și luni o va prezenta

Michael Atiyah, matematician britanic pensionat, a anunțat că luni va prezenta o demonstrație a Ipotezei Riemann. Această ipoteză a fost formulată de către matematicianul german Bernhard Riemann în urmă cu aproape 160 ani, în anul 1859. Anunțul a apărut în publicația New Scientist  https://www.newscientist.com/article/2180406-famed-mathematician-claims-proof-of-160-year-old-riemann-hypothesis/.

Michael Atiyah este născut în 1929 și este unul dintre cei mai titrați matematicieni britanici contemporani fiind distins cu două cele mai importante premii din matematică: medalia Fields și  Premiul Abel. Acestea sunt ”premiile Nobel în matematică”. El a mai fost presedintele Societății Londoneze de Matematică, și președintele Societății Regale de Matematică.

Michael Atiyah

Dacă ipoteza Riemann se confirmă atunci aceasta este o știre foarte importantă în matematică după mai bine de 20 ani de la demonstrarea Marii Teoreme a lui Fermat la mijlocul anilor 1990. Ipoteza sau Conjectura Riemann este strâns legată de distribuția numerelor prime. Aceasta va avea o implicație majoră, printre altele, în Teoria Numerelor și in securitatea cibernetică.

Rezolvarea acestei probleme va fi premiata cu 1 milion de dolari.

 

Rămâne de văzut dacă demonstrația este validă. În anul 2010 un profesor nigerian a anunțat și el la rândul său că a demonstrat Ipoteza Riemann. Însă, Opeyemi Enoch nu a mai anunțat nimic de atunci.

https://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/un-profesor-nigerian-a-gasit-rezolvarea-unei-probleme-de-matematica-veche-de-156-de-ani-premiul-este-de-un-milion-de-dolari-foto-video-14891088

Detalii despre funcția zeta Riemann și Ipoteza Riemann găsiți aici: https://www.mateonline.net/matematica/171/s/Func_%3Eia_zeta_Euler_Riemann__(TM)i_ipoteza_Riemann.htm


comments powered by Disqus

Forum

...
 

Noutăţi

 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'