Euclid

Euclid, părintele geometriei

Euclid, matematician grec, parintele GeometrieiEuclid a trait intre anii 365-300 i.H. Data nu este exacta. Foarte putin cunoscut in timpul vietii sale, Euclid a trait in Alexandria, Egipt. Educatia a primit-o la Academia lui Platon din Atena, Grecia. 

Bazele geometriei folosite astazi se bazeaza pe scrierile lui Euclid, in special pe lucrarea sa "Elementele". De asemenea, lucrarea, mai sus amintita, conține bazele teoriei numerelor. 

Este binecunoscut algoritmul lui Euclid de aflare a celui mai mare divizor comun a doua numere intregi. Acest algoritm este unul din cei mai vechi algoritmi cunoscuti.

Aici gasiti lucrarea Elementele lui Euclid, in limba engleza.

Despre viata lui Euclid nu se stiu foarte multe exceptand ceea ce a scris filosoful grec Proclus (410 - 485 d.H.).

Elementele este, probabil, cea  mai cunoscută carte de Geometrie și reprezintă o un vârf al revoluției matematice care a avut loc în Grecia antică până la acel moment. După cum am scris mai sus, Euclid a scris mai multe lucrări și tratate de științe. În Elementele el a publicat și sistematizat cunoștințele de până atunci din domeniul Geometriei. A scris demonstrații la Teorema lui Pitagora, lucrări al lui Hippocrate, Theudius, Theaetetus și Eudoxus. Lucrarea cuprinde peste 465 teoreme și deomostrații descrise într-un stil clar, logic și elegant. El a refăcut conceptele matematice ale predecesorilor săi într-o lucrare dând naștere la ceea ce cunoaștem azi ca fiind Geometria euclidiană. Teoria sa a rămas valabilă timp de peste 2300 ani până când Bolyai și Lebanovschi au dat naștere unei noi teorii în geometrie cunoscută ca Geometrie neeuclidiana.

Tot el și-a adus contribuția și la teoria numărului de aur

φ ~ 1,618

și la însemnătatea lui în cadrul figurilor geometrice.

 

Forum

...
 

Noutăţi

 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'