Carl Friedrich Gauss

Matematician german (1777 - 1855)

Gauss, matematician S-a nascut la Brunswick, Germania in 1777. A studiat matematica la Universitatea din Göttingen intre anii 1795-1798. A fost directorul Observatorului Astronomic din Gottingen incepand cu anul 1807 si pina la sfarsitul vietii. Tatal sau a fost daor un muncitor dar a observat talentul fiului sau inca de timpuriu. A observat ca fiul sau stia sa calculeze cu usurinta inca de la varsta de 5 ani. Atunci cand profesorul sau l-a pus sa adune numerele de la 1 la 100 (ca sa-l tina ocupat), Gauss a gasit o metoda de a le calcula foarte repede, si i-a dat raspunsul imediat: 5050. Metoda este foarte cunoscut ain zilele noastre datorita lui Gauss. El a numit matematica "regina stiintelor" iar aritmetica "regina matematicilor".

La varsta de 24 ani a scris cartea numita "Disquisitines Arithmeticae", care este considerata astazi una din cele mai influente lucrari de matematica. De asemenea, a scris prima lucrare moderna legata de teoria numerelor.

Gauss a fost numit deseori 'Prințul matematicii' sau 'cel mai mare matematician din antichitate și până azi'. Este unul dintre matematicienii de top care și-a adus contribuția la dezvoltarea mai multor ramuri ale matematicii și ale științelor.

Gauss a fost un copil precoce, așa cum spuneam și mai sus. Atunci pe când avea doar trei ani a desccoperit erori in cecurile tatălui său. Începând cu vârsta de 5 ani el verifică constant cecurile și plățile tatălui său. Până la vârsta de 12 ani termină Gymnaziul si aduce critici geometriei euclidiene.

Deși provenea dintr-o familie modestă el atrage atenția Ducelui de Brunswik care îl trimite să studieze la Colegiul Carolinum la vârsta de 15 ani; iar mai târziu la Universitatea din Göttingen (pe care o urmează între anii 1795 și 1798). Este încă adolescent atunci când descoperă câteva teoreme importante. 

El a adus contribuții esențiale în Teoria numerelor și el este cel care a râspândit și popularizat notația

a + bi

pentru numerele complexe.

La vârsta de 22 ani el demonstrează ceea ce era cunoscut sub numele de  Teorema Fundamentală a Algebrei.

Interesul său nu s-a oprit doar la mateatică ci și la Astronomie și alte științe. Este unul dintre cei mai importanți oameni de știință ai secolului al XIX-lea și nu numai.

Forum

Ai nevoie de ajutor la matematica? Pune o întrebare!

la Aritmetica

la Algebra

la Geometrie

despre Examene

sau despre altceva

 

Noutăţi

Ultimele pagini adăugate

Calculul ariei unui patrulater convex

Teorema transversalei

 

Aplicaţii pe mobil

Descompune în factori primi
Numere Prime

 
 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'

Site partener:
www.mathematicshelp.org

 

Avem nevoie de o donaţie mică