Thales

Thales din Milet

Thales, matematician grecThales avea stramosi fenicieni. Tatal sau se numea Examyes, iar mama sa Cleobulina. Thales a murit la o vârsta înaintata în timpul unor manifestari sportive din cauza unor calduri excesive. Pe mormântul sau este o inscriptie care spune: "Aici, într-un mormânt strâmt zace marele Thales; totusi renumita sa întelepciune a ajuns la ceruri". Desi nici una dintre scrierile lui nu a fost gasita, cunoastem munca sa din scrierile altora.

Avea o reputatie de priceput om politic iar istoria relatata de Herodot despre deturnarea cursului râului Halys atesta reputatia sa de inginer.
Si-a pus întrebari despre natura universului si a dat raspunsuri care nu luau în considerare zeii si demonii. Renuntarea la mitologie a fost un pas crucial în gândirea stiintifica si a condus la o explozie intelectuala care a durat sute de ani.

El a fost fondatorul filosofiei grecesti si a Scolii Milesiene a cosmologistilor.
Pentru ca nu cauta întotdeauna raspunsuri la probleme practice, Thales era vazut de unii oameni ca un om întelept dar imprudent: o scriere a lui Platon (Theaitetos) ni-l prezinta cazând într-o fântâna pentru ca era prea ocupat sa studieze stelele. Totusi, aceasta aparent imprudenta observare a stelelor a condus la aplicatii practice în navigatie: el a studiat miscarea stelelor din Carul Mic dupa care navigau fenicienii, dupa cum relateaza Callimachos în Pfeiffer. În plus, el a demonstrat caracterul practic al filozofiei sale când si-a folosit cunostintele ca sa prezica o recolta bogata de masline si sa puna monopol pe presele de ulei de masline.
Thales a calatorit foarte mult fiind implicat si în comert. El a prezis eclipsa de soare din 184 î.Hr. folosind cercetarile si cunostintele dobândite de la preotii babilonieni.

În domeniu matematicii, Thales a adus geometria în Grecia, familiarizându-se cu ea în timpul calatoriilor sale în Egipt si dezvoltând-o ulterior. Teoremele geometrice elaborate de el au constituit temelia matematicii grecesti. Thales a demonstrat ca:

    1. un cerc este împartit în doua parti egale de diametru
    2. unghiurile bazei unui triunghi isoscel sunt egale
    3. unghiurile opuse la vârf sunt egale
    4. un triunghi este determinat daca sunt date o latura si unghiurile adiacente ei
    5. unghiul înscris într-un semicerc este unghi drept.

Atribuirea primelor patru teoreme lui Thales provine de la Proclos, care se baza pe o afirmatie a lui Eudemos. Cea de-a cincea teorema este citata din Diogenes din Pamphila din secolul I.

Teorema patru este asociata cu realizarea practica a masurarii distantei dintre vasele de pe mare.

Hieronymus din Rhodos ne povesteste cum a masurat Thales piramidele din Egipt folosind umbrele (a determinat momentul zilei în care umbra noastra este egala cu înaltimea).

Diogenius Laertius, în cartea "Vietile si opiniile marilor filozofi" ne spune ca "Thales a fost primul care a determinat cursa soarelui de la un solstitiu la celalalt si a declarat ca marimea soarelui ar fi a 720–a parte din cercul solar, si marimea lunii ar fi aceeasi fractie din cercul lunar. Se spune ca el a descoperit cele patru anotimpuri ale anului si l-a împartit în 365 de zile".

Forum

...
 

Noutăţi

 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'