Thales
Thales din Milet
Thales avea strămoși fenicieni. Tatăl său se numea Examyes, iar mama sa Cleobulina. Thales a murit la o vârsta înaintata în timpul unor manifestări sportive din cauza unor călduri excesive. Pe mormântul sau este o inscripție care spune: "Aici, într-un mormânt strâmt zace marele Thales; totuși renumita sa înțelepciune a ajuns la ceruri". Deși nici una dintre scrierile lui nu a fost găsită, cunoaștem munca sa din scrierile altora.
Avea o reputație de priceput om politic iar istoria relatată de Herodot despre deturnarea cursului râului Halys atestă reputația sa de inginer.
Și-a pus întrebări despre natura universului și a dat răspunsuri care nu luau în considerare zeii și demonii. Renunțarea la mitologie a fost un pas crucial în gândirea științifică și a condus la o explozie intelectuală care a durat sute de ani.
El a fost fondatorul filosofiei grecești și a Școlii Milesiene a cosmologiștilor.
Pentru că nu căuta întotdeauna răspunsuri la probleme practice, Thales era văzut de unii oameni ca un om înțelept dar imprudent: o scriere a lui Platon (Theaitetos) ni-l prezintă cazând într-o fântână pentru ca era prea ocupat sa studieze stelele. Totuși, aceasta aparent imprudenta observare a stelelor a condus la aplicații practice în navigație: el a studiat mișcarea stelelor din Carul Mic după care navigau fenicienii, după cum relatează Callimachos în Pfeiffer. În plus, el a demonstrat caracterul practic al filozofiei sale când și-a folosit cunoștințele ca sa prezică o recoltă bogată de măsline și să pună monopol pe presele de ulei de măsline.
Thales a călătorit foarte mult fiind implicat și în comerț. El a prezis eclipsa de soare din 184 î.Hr. folosind cercetările și cunoștințele dobândite de la preoții babilonieni.
În domeniu matematicii, Thales a adus geometria în Grecia, familiarizându-se cu ea în timpul călătoriilor sale în Egipt și dezvoltând-o ulterior. Teoremele geometrice elaborate de el au constituit temelia matematicii grecești. Thales a demonstrat că:
1. un cerc este împărțit în două părți egale de diametru
2. unghiurile bazei unui triunghi isoscel sunt egale
3. unghiurile opuse la vârf sunt egale
4. un triunghi este determinat dacă sunt date o latură și unghiurile adiacente ei
5. unghiul înscris într-un semicerc este unghi drept.
Atribuirea primelor patru teoreme lui Thales provine de la Proclos, care se baza pe o afirmație a lui Eudemos. Cea de-a cincea teorema este citata din Diogenes din Pamphila din secolul I.
Teorema patru este asociată cu realizarea practică a măsurării distanței dintre vasele de pe mare.
Hieronymus din Rhodos ne povestește cum a măsurat Thales piramidele din Egipt folosind umbrele (a determinat momentul zilei în care umbra noastră este egală cu înălțimea).
Diogenius Laertius, în cartea "Viețile și opiniile marilor filozofi" ne spune ca "Thales a fost primul care a determinat cursa soarelui de la un solstițiu la celălalt și a declarat că mărimea soarelui ar fi a 720–a parte din cercul solar, și mărimea lunii ar fi aceeași fracție din cercul lunar. Se spune ca el a descoperit cele patru anotimpuri ale anului și l-a împărțit în 365 de zile".
Forum
Noutăţi
Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net
Vă mulţumim!'