Niels Henrik Abel

 

 

 

Niels Henrik Abel (n. 5 august 1802, Findo - d. 6 aprilie 1829, Froland) a fost un matematician norvegian, pionier în dezvoltarea unor ramuri ale matematicilor moderne.

Desi se inscrie la universitate în 1822, studiaza matematica de unul singur. Dupa absovire a studiat la Berlin si Paris. Dupa ce munceste câtiva ani la Paris, se întoarce in Norvegia, dar, negasindu-si o slujba, este nevoit sa înfrunte saracia, timp în care îsi continua cercetarea. Moare la vârsta de numai 26 de ani de tuberculoza.

Abel a aratat ca ecuatiile de ordin mai mare sau egal ca 5 nu sunt rezolvabile algebric. A demonstrat ca ecuatiile abeliene pot fi rezolvate algebric, a contribuit la teoria seriilor binomiale si a seriilor infinite în general, la teoria functiilor eliptice, introducerea integralelor abeliene si la stabilirea teoremei lui Abel. În 1824 a demonstrat ca sunt imposibil de gasit solutii ale ecuatiilor de gradul cinci sau mai mare cu ajutorul radicalilor teorema (Ruffini-Abel). În 1825 a descoperit functiile eliptice, functii cu dubla periodicitate si le-a publicat în 1827. În acelasi timp cu K. Jacobi a pus bazele functiilor eliptice si a cercetat integralele care-i poarta numele. În 1826 a dat un exemplu de ecuatie integrala: sa se gaseasca curba descrisa de o masa, atunci când aceasta aluneca de-a lungul curbei dintr-o pozitie de repaos catre punctul cel mai de jos, timpul pentru a ajunge în punctul respectiv fiind cunoscut.

Forum

Ai nevoie de ajutor la matematica? Pune o întrebare!

la Aritmetica

la Algebra

la Geometrie

despre Examene

sau despre altceva

 

Noutăţi

Ultimele pagini adăugate

Calculul ariei unui patrulater convex

Teorema transversalei

 

Aplicaţii pe mobil

Descompune în factori primi
Numere Prime

 
 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'

Site partener:
www.mathematicshelp.org

 

Avem nevoie de o donaţie mică