Grigore Moisil
Grigore Moisil
Academicianul Grigore C. Moisil (1906 - 1973) reușește să ramână într-o actualitate de vedetă chiar și pentru cei care nu l-au cunoscut. El a fost un vajnic luptător pentru promovarea noului și a oamenilor noi în matematica românească.
Matematician de valoare internațională s-a făcut cunoscut de la început prin originalitatea gândirii sale îndrăznețe. Doctor în matematica al Universității din București în 1929 printr-o teză intitulată "Mecanica analitică a sistemelor", se situează printre precursorii analizei funcționale, ca elev al marelui Vito Volterra. Dar curiozitatea sa neobosită îl duce în domeniul ecuațiilor cu derivate parțiale, unde pune bazele unei teorii preliminare a sistemelor liniare cu derivate parțiale.
Descoperind logica matematică, devine repede o autoritate în acest domeniu, pe care ulterior îl restructurează dând o expunere sistematică algebrei logice, introducând noțiunea de ideal și studiind logica modală, logicile trivalente și tetravalente, punând consecvent în evidență structurile algebrice ale acestora.
Aceasta l-a condus la Teoria algebrica a mecanismelor automate în care a creat o puternică școală românească de cercetători care au adus contribuții foarte valoroase în domeniul informaticii începând din 1953.
În acest domeniu academicianul Grigore C. Moisil a folosit într-o largă măsură lucrările sale din domeniile logicii matematice și algebrei moderne.
Ca deschizător de drumuri s-a afirmat de asemenea și în lingvistica matematică, unde s-a ocupat de traducere automata prin calculator, de modele logice ale limbii, de indexarea si rezumarea lucrarilor publicate. Școala românească de lingvistică matematică recunoscută ca și cea de teoria algebrică a mecanismelor automate pe plan internațional, este opera sa.
Grigore C. Moisil începe bătălia pentru înființarea Centrului de Calcul al Universității din București, pe care o castiga in 1962 la o epoca de avânt eroic al științei calculului și calculatoarelor pe plan mondial. Acest Centru a pregatit un efectiv puternic de cercetători în care intrau matematicieni, ingineri, fizicieni, lingviști, logicieni. Acest efectiv a reușit ca în câteva săptămâni să stăpânească tehnica de calcul a primului calculator polonez ODRA, adus în expoziție la Centrul de Calcul, iar în 1966 să devină în câteva luni specialiști în programarea calculatorului IBM 360/30 care era atunci o noutate din generația a III-a, adus de asemenea în expoziție la Centrul de Calcul unde de altfel a rămas până astăzi.
Efectivul pregătit de academicianul Grigore C. Moisil a fost repartizat în calitate de conducatori ai informaticii românești la Institutul Central de Informatică și la numeroase centre de calcul guvernamentale . Academicianul Grigore C. Moisil a cunoscut gloria pe toate meridianele fiind invitat să-și expună lucrările în cele mai prestigioase centre științifice: Paris, Roma, Bologna, Florența, Stanford, Chicago, New York, Detroit, Moscova, Leningrad, Berlin, Helsinki, Cambridge, Varsovia, Bruxelles, Sofia, Atena, Ankara, Istanbul și altele.
Profesor, pe rând, la Universitatile din Iasi și Bucuresti, membru al Academiei Române, președinte al Societății de Științe Matematice din România, membru al Academiei din Bologna, al Academiei din Palermo, al Institutului international de filozofie din Paris, a desfășurat o neobosită activitate didactică și academică strălucind pretutindeni prin originalitatea și dorința de a cuceri și a-i antrena pe tineri.
Grigore C. Moisil reușește să rămână permanent în actualitatea noastră știintifică, să fie o figură vie a științei românești, să însuflețească și astăzi avanturile celor care îl iau ca exemplu și îndrumător în lupta lor pentru afirmare.
Sursa foto: www.computer.org
Forum
Noutăţi
Daca vrei să ne dai o idee scrie-ne la opinii@mateonline.net
Îţi mulţumim!'