S-a descoperit un corp geometric nou

După 400 ani de la ultima descoperire a unui alt corp geometric

Poliedru Goldberg

Definitie. Un poliedru Goldberg este un poliedru convex, cu fetele hexagoane sau pentagoane. Acest tip de poliedru are trei proprietati:
- fetele sale sunt pentagon sau hexagon
- intr-un varf al sau se intalnesc 3 fete
- are simetrie de rotatie si icosaedrala.
Nu este neaparat necesar sa fie simetric in oglinda.

A fost descris pentru prima dată de către Michael Goldberg (1902 - 1990) în 1937.

 

Matematicienii americani au descoperit un nou corp geometric din această categorie de poliedre numite "poliedre echilaterale convexe". În ultimii 400 ani nu a mai fost descoperit nici-un corp nou. Acesta este primul nou descoperit după 4 secole.

Matematicienii greci din antichitate au clasificat formele și corpurile geometrice.

Acest corp a fost descoperit de catre cercetatorii de la Universiatea California din Los Angeles, SUA. Primele astfel de corpuri geometrice sunt cunoscute de "corpurile lui Platon". Acestea includ tetraedrul, octaedrul, dodecaedrul si icosaedrul.

Toate aceste corpuri sunt regulate si apar in mod natural. Doar doua alte forme au fost descoperite dupa aceea: corpul lui Arhimede, care include un icosaedru trunchiat si formele complexe numite corpurile Kepler, ce au fost descoperite in urma cu 400 de ani, ele incluzand si poliedrele rombice.

Noul corp geometric seamana cu o minge de fotbal si ar putea deschide drumul spre descoperirea a unui numar infinit de forme similare.   

 

Sursa: www.ziare.com, www.dailymail.co.uk


comments powered by Disqus

Forum

...
 

Noutăţi

 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'