A început școala

Fără manuale școlare

A început școala de mai bine de o săptămână. Vara a trecut, dar mai persistă prin unele zone.
Toamna este tot mai prezentă și, încet încet, ne obșnuim cu gândul că vacanța s-a terminat iar
 la școală trebuie să mergem zilnic. Cei care mai mergem la școală.

După ce a trecut și sesiunea de august a Bacalaureatului cu știrile despre cât de puțin
este procentul celor care au trecut de Bac, a venit ordonanța cu facultatea fără bacalaureat
și, imediat, școala cu școlari fără manuale dar cu tablete.... dra, de fapt, fără tablete.

Și vuiește presa și internetul de ”minunile școlare” ale acestei toamne / guvern. În România sunt un număr de aproximativ 1.700.000 elevi înscriși în clasele I – VIII.
În medie costurille cu manualele școlare pentru un elev nu depășesc suma de 120 lei per an de studii.
manuale-scolare-nu-suntConform unui calcul simplu, pentru ca fiecare elev al ciclurilor de învățământ primar și gimnazial să primească câte un manual nou la fiecare început de an școlar, ar trebui cheltuiți de la bugetul statului 46,4 milioane de euro.
Pentru noi, oamenii de rând, pare o sumă exorbitantă, dar pentru cei ce căpușază economia acestei țări e un fleac.
http://www.gtd.ro/inteleg-sunt-manuale-suficiente/


Ministerul Educației cumpără cu 5 lei un manual școlar. Înmulțit cu 800.000 elevi, rezultă 4 milioane de lei. Din ei, hai să zicem că 1 milion de lei e profitul editurii. Din ăștia trebuie să dea dreptul pe la minister și pe unde trebuie, ca să câștige licitația, probabil jumătate din sumă.
http://www.zoso.ro/manualele-costa-opresti-anul-scolar/


"Am obligat Ministerul Educatiei sa reevalueze ofertele" depuse de firme la licitatia pentru manuale, "pentru ca s-au gasit anumite nereguli". Acesta a fost anuntul care a prefatat scandalul manualelor scolare. Decizia din 10 septembrie a Consiliului de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a facut clar faptul ca elevii nu vor avea manuale la inceputul scolii, pe 15 septembrie, din cauza unei proaste planificari a calendarului licitatiei de catre Ministerul Educatiei. HotNews.ro a consultat motivarea integrala a CNSC si prezinta neregulile pe care institutia le-a identificat la licitatia de manuale scolare si in urma carora a decis ca ofertele trebuie reevaluate.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18129273-scandalul-manualelor-digitale-care-sunt-neregulile-identificate-consiliul-solutionare-contestatiilor-cerut-ministerului-educatiei-reevalueze-ofertele.htm


Ministerul Educatiei, acuzat in continuare de frauda
Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a anuntat, luni, ca reevaluarea ofertelor de manuale scolare pentru clasele I si II a fost finalizata, dupa ce mai multe edituri au sesizat nereguli in cadrul licitatiei privind achizitionarea acestora.
Reevaluare a fost facuta de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), care, de luni, "va informa toti ofertantii cu privire la rezultatele evaluarii proiectelor de manuale depuse", potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei.

http://www.ziare.com/articole/scandal+manuale+scolare


În termen de numai trei zile, soarta licitaţiei manualelor digitale a fost schimbată din condei de către funcţionarii de la Ministerul Educaţiei. Pe 1 august, un raport intern al specialiştilor de la comisia tehnică de evaluare a manualelor arăta că niciuna dintre editurile participante la licitaţie nu îndepliniseră condiţiile cerute în caietul de sarcini. La trei zile după acest raport, pe 4 august, Ministerul Educaţiei dă publicităţii rezultatele licitaţiei, prin care arată că există totuşi două grupuri de participanţi are au câştigat: Siveco, împreună Editura Litera, şi CD Pres. Din documente reiese că cel care a modificat rezultatele licitaţiei este Cristian Mirescu, preşedintele comisiei de evaluare a licitaţiei şi directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare.
http://www.gandul.info/stiri/scandalul-manualelor-digitale-cum-s-a-modificat-rezultatul-licitatiei-manualelor-in-numai-trei-zile-ministerul-educatiei-a-reevaluat-ofertele-si-a-stabilit-6-castigatori-13320829


Și odiseea continuă....

 

 

 


comments powered by Disqus

Forum

...
 

Noutăţi

 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'