Forum matematică


O alta problema 3D cu un dreptunghi. Rog ajutor

Vizitator
In varful A al dreptunghiului ABCD se ridica perpendiculara pe planul (BCD) pe care se considera punctul M, iar N si P sunt picioarele perpendicularelor din B si D pe MC.

Stiind ca AB este egal cu 18 radical din 2 cm, BC egal cu 12 radical din 3cm si PN egal cu 6 cm, calculati lungimea MC.

Multuiri anticipate, tot colegului DD care cred ca ma va ajuta.
DD
Vizitator
2010-12-07 17:07:16

Fie figura si notatiile conf. problemei. Sa unim pe M cu B , pe M cu C si pe M cu D . Conf. teoremei celor 3 perpendiculare triunghiurile ; MAB , MAD , MBC , MDC sunt drepunghice. Sa notam seg. MA=n. , vom avea ;(MB la patrat)=(n la patrat)+648  si (MD la patrat)= (n la patrat)+432 . unde ;(AB la patrat)=(DC la patrat)=648 si  (BC la patrat)=((AD la patrat)=432.Din teorema catetei , in triunghiul MDC, vom avea ;(MD la patrat)=MP.MC si in triunghiul MBC , vom avea ; (MB la patrat)=MN.MC=(MP+6).MC.  Raportul ; (MD la patrat)/(MB la patrat)=MP/MN=MP/(MP+6) sau , (MD la patrat)/[(MB la patrat)-((MD la patrat)]=MP/6=[(n la patrat)+432]/216 sau MP=[(n al patrat)+432]/36 . Cum (MD la patrat)=( n la patrat)+432=MP.MC= [( n la patrat)+432].MC/36 , rezulta  MC=36 GATA si SUCCES.


         Draga Vlade , din inima si din suflet , SARBATORI  FERICITE,  tie , familiei tale si tuturor elevilor nostri. DOMNUL sa ne binecuvinteze . Cu drag  DD

vlad
Vizitator
2010-12-07 22:36:03

1. Multumesc de urari draga DD. Sa dea Dumnezu ca Sfintele Sarbatori sa fie cu pace, cu sanatate si cu bucurie, atat cat se poate in vremurile de azi, tuturor; si in special celor de pe aceast forum. Sa speram ca la nul vom fi in alaturi de ei si vom fi mai numerosi.


2. Multumesc pentru rezolvare. intuiam ca e ceva cu teorema catetei, dar, din lipsa si de timp, dar mai ales de inspiratie... nu am reusit sa gasesc rezolvarea. Deh, se poate intampla si pe la case mai mari! Ha ha... Iti multumesc mult inca o data, in numele nepoatei mele.

  ^ Sus
  Răspunde | Subiect Nou

 

Forum

...
 

Noutăţi

 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'