.Baza prismei triunghiulare ABCA1B1C1 este un triunghi echilateral cu latura de 6cm.Muchia laterala AA1 formeaza cu planul bazei un unghi de 60grade.Se stie ca proiectia punctului A1 pe planul bazei coincide cu mijlocul laturii BC.Sa se afle: a) inaltimea prismei B) distanta de la punctul A pina la mijlocul laturiiB1C!.
Forum matematică
Problema, nu inteleg nimic
Desenezi o prisma triunghiulara in care muchiile laterale nu sunt perpendiculare pe planul bazei.
pct a)Notezi cu M proiectia lui A1 pe planul (ABC) M este mijlocul drepteiAC, DEci AM _l_ Planul (ABC) TRebuie calculal AM
Pentru aceasta tii cont ca M este mijlocul segment Ac Cum tr ABC este echilateral AM este si mediana si inaltime .Deci BM_l_AC DIN tri dreptunghic AMC determini naltimea BM BM=3V3 ( mai faci si tu calculele sa nu fi gresit
Tri A1BM este dreptunghic si are <A1Bc=60o deci tg 60o=A1M/BM => A1m= tg60*3V3=1
eroare
Desenezi o prisma triunghiulara cu muchiile laterale inclinate fata de planul bazei, NOtezi proiectia Lui A1 pe planul bazei cu M Deci A1M este inaltimea prismei, CUm m este mijlocul laturii BC si cum TR ABC este echilateral , rezulta ca AM este mediana si inaltime AM_l_ BC DeterminiLUNGIMea AM din tri dreptunghicAMB
AM = V(36-9)=V27=3V3
DAr tri A1MA este dreptunghic si are un unghi de 600
DEci tg 60= A1M/AM deci A1M= AM*tg60= 3V3*V3=
Forum
Noutăţi
Daca vrei să ne dai o idee scrie-ne la opinii@mateonline.net
Îţi mulţumim!'