1) Se da: un triunghi cu laturile a=10cm b=12cm c=8cm. Aflati lungimea bisectoarei dusa din unghiul C.
2)Se da: Unui romb ABCD i se inscrie un cerc cu inaltimea de 2*sqrt(7/8) cm. Sa se afle Aria rombului ABCD.
Am nevoie de ajutor. ms mult
1) Se da: un triunghi cu laturile a=10cm b=12cm c=8cm. Aflati lungimea bisectoarei dusa din unghiul C.
2)Se da: Unui romb ABCD i se inscrie un cerc cu inaltimea de 2*sqrt(7/8) cm. Sa se afle Aria rombului ABCD.
Am nevoie de ajutor. ms mult
Rombul nu e figura inscriptibila in cerc.Daca e necesar iti dau si demonstratia
Fie tri ABC cu notatiile usuale
Determini aria cu formula lui Heron
A=V[p*(p-a)*(p-b)*(p-c)] unde p este semiperimetrul p=15 cm
Aria=15*V7 cm2
Duci inaltimea din A AA1 _l_ BC BC=a=10 cm
SCrii aria ca semiprodus intre inaltime si baza
A=AA1*8/2=4*AA1 egalezi ariile
4AA1=15V7 deci AA!=15/4*V7 V7=radical din 7
Triunggiul AA1C este deptunghic m<A1=90g
Calculezi sinusul <C
sin C=AA1/b=(15*V7/4):12=5*V7/ 4 calculezi aceasta valoare si vezi in tabelele trigonometrice carei valori ii corespiunde
Imparti aceasta valoare la 2 si det < cerut
Scrii aria ca
sau: Daca laturile Δ ABC sunt AB=8, AC=12 si BC=10 rezulta ca unghiul C< unghiul B< unghiul A si atunci:
-calculezi aria Δ ABC cu formula lui Heron si obtii SABC= 15√7;
-scrii teorema bisectoarei CE ( E apartine AB): AE/AC=BE/BC=(AE+BE)/(AC+BC)=AB/(AC+BC)=8/(12+10)=4/11
AE=4AC/11=48/11, BE=4BC/11=40/11;
-duci inaltimea din C (CD perpendicular pe AB si D se afla pe AB) si aplicand formula ariei SABC=(CD•AB)/2, afli CD=(15√7)/4;
-in ΔBCD cu B=90 aplici reciproca teoremei lui Pitagora si afli BD2=BC2-CD2, iar BD=5/4;
-afli DE=BE-BD=105/44;
-in Δ CDE cu D=90 aplici teorema lui Pitagora: CE2=DE2+CD2, iar CE=(30√14)/11
Referitor la cealalta problema, un cerc se poate inscrie intr-un romb, numai ca nu am auzit de "inaltimea cercului". Mai verifica inca o data enuntul problemei.
Daca vrei să ne dai o idee scrie-ne la opinii@mateonline.net
Îţi mulţumim!'