Forum matematică


Regula de 3 simpla

RotaruRazvan
Membru din 2016-03-16
 
Postari: 3
2016-03-16 19:40:59

1)  Cu 16 lei cumpar 8 creioane,cu24 de lei cumpar 6 pixuri,iar cu 50 de lei cumpar 10 caiete.Cat costa 5 creioane,
3 pixuri si 4 caiete?

2) Un robinet umple un bazin 3 ore, iar un alt robinet umple bazinul in 4 ore.Determinati intervalul de timp in care cele doua robinete vor umple bazinul.

3) a) Pentru a transporta 9 tone de marfa pe o distanta de 10km s-au platit 300 lei.Determinati suma ce trebuie platita pentru a transporta 15 tone de marfa, pe o distanta de 40km.
    b) Pentru a transporta o anumita cantitate de marta, fiecare transport avand 15 tone de marfa sunt necesare 24 curse.Determinati numarul curselor necesare pentru a transporta cantitatea de marfa daca fiecare transport are 20 de tone de marfa.

Vlad
Vizitator
2016-03-16 21:34:21

1) Am sa iti reamintesc, o singura data regula de 3 simpla.


Daca cu 16 lei.......cumpar 8 creioane


atunci cu cati (adica x) lei..... cumpar (sau costa) 1 creion?  x = 16x1/8 => 1 creion costa 2 lei.


Similar 24 lei pentru 6 pixuri => 1 pix costa 4 lei.


Similar 50 lei costa 10 caiete => 1 caiet costa 5 lei.


Aunci 5 creioane + 3 pixuri + 2 caiete vor costa 5x2 + 3x4 + 4x5 = 10+12+20=42 lei.


 


2) Caracteristica unui robinet este debitul: adica cati metri cubi de apa (sau litri) da intr-o ora.


Asadar, debitul primului este q1 = V/3 (metri cubi/ora). Similar, q2=V/4.


Atunci ambele vor umple acelasi volum V, dar in X timp.


(V/3) + (V/4) = V/x => x=12/7 ore = 1.71 ore.  Daca la 60 min corespunde o ora, atunci 0.71 ore inseamna 42 min.


Deci in total avem 60+42=102 min.


 


3a) Daca 9 tone costa 300 lei, atunci 3 tone costa 100 lei. (si asta pentru 10 km).


Atunci 15 tone (de 5 ori mai mult), vor costa 500 lei (tot pentru 10 km). Atunci pentru 40km (de 4 ori mai mult), vor costa 500x4=2000 lei.


 


3b) daca 15 tone................ sunt necesare 24 curse


atunci pentru 1 tona............ e nevoie de x curse => x=24/15 Atunci pentru 20 de tone, vom aveam bevoie de 20x24/15 => 32 curse.


 


Sper sa fii inteles. Intrebari?

RotaruRazvan
Membru din 2016-03-16
 
Postari: 3
2016-03-16 21:52:07

Multumesc frumos.Fara tine nu stiu ce mas face.

Vlad
Vizitator
2016-03-17 13:40:29

Oricand cu mare placere! Mult succes in continuare si te mai asteptam si cu alte postari. :)

  ^ Sus
  Răspunde | Subiect Nou

 

Forum

...
 

Noutăţi

 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'