Forum matematică


Problema:

Marina
Membru din 2016-04-21
 
Postari: 6
2016-04-21 20:35:56

       Un submarin face 8 km pe ora sub apa si 15 km la suprafata. Cat timp ii va trebui sa traverseze un canal de 100 km daca face sub apa 2/5 din drum?


      Rog ajutor cu problema. Multumesc!

Vlad
Vizitator
2016-04-22 13:28:10

2) 2/5 din 100 km (adica din lungimea canalului) inseamna 40 km. Pe astia ii va face pe sub apa. Result ii va face la suprafata; adica 100-40=60km


Acum aplici de doua ori regula de trei simpla ca sa afli timpii si apoi ii aduni. Si gata!


Deci: daca 8 km (pe sub apa)..... se fac... in ora


  atunci      40 km (pe sub apa)... se fac.... in x ore =? x=40/8=5 ore.


Idem pentru mersul la suprafata (asta o faci tu!!!) care iti va da 4 ore.


Deci, drumul va fi parcurs in 4+5=9 ore.


Gata! Intrebari?

Marina
Membru din 2016-04-21
 
Postari: 6
2016-04-23 14:17:13

 Mi-e foarte clar! Multumesc frumos!

Marina
Membru din 2016-04-21
 
Postari: 6
2016-04-23 15:06:50

      Mai atasez cateva probleme. In masura in care aveti timp si disponibilitate, va rog sa ma lamuriti. Multumesc! 


1. O lada contine 400 decimetri cubi de var.Daca lada are 10 decimetri lungime si 5 decimetri latime, ce adancime are acea lada?


2. Un muncitor cheltuieste 1/8 din banii lui de buzunar pe carti postale si de 4 ori atat pentru plicuri. Ii mai raman 0,90 lei. Cati bani a avut la inceput?


3. Daca un om parcurge 90 metri in 30 secunde, cati metri a facut un 1/5 din secunda ?


4. La lucrarile unui santier lucreaza 3.000 betonisti, 15.000 sapatori si 1.000 transportori. Daca trebuie sa-si mareasca efectivul pana la 20.900 oameni, cati betonisti trebuie sa adaugam? 


 

Vlad
Vizitator
2016-04-23 18:08:59

1) Volumul unui paraleliped = L (lungime) * l (latime) * h (inaltime) (asta ar fi trebuit sa o stii si este foarte simplu!) De aici scoti inaltimea (sau adancimea); adica nu ai de facut decat o impartire intre 400 si (10*5). Rezulta h=8 dm


PS. Aici NU mai trebuie (obligatoriu) sa faci transformari in unitatile de masura ale Sistemului International pentru lungime (adica metru) (bine, ai fi putut sa faci, ca nu te oprea nimeni si nu era gresit), dar atat timp cat TOATE dimensiunile date si cerute sunt in acelesi tip de unitati (de fapt submultiplu). Daca volumul era in dm^3 si o latura in cm (sau metri), atunci trebuie sa le aduci pe toate la un anumit tip de masura (sa fie toate la fel)


 


2) Nu prea inteleg ce-ai vrut tu sa zici acolo cu "de 4 ori atat..."; cred ca ai omis ceva... insa, eu merg pe ideea ca a cheltuit pe plicurti de 4 ori mai mult decat pentru carti postale (insa atentie cax matematica nu este pe cum mi se pare mie, adica pe interpreatari, atunci cand enutul nu este clar!).


Deci a cheltuit (1/8) + 4*(1/8) = (1/8) + (1/2) = 5/8. Inseamna ca i-a mai ramas 3/8 din bani. Atunci


daca 3/8 .... inseamna .... 0.90 lei


atunci 8/8... inseamna ..... x lei => x=(8*0.90)/3 = 2.40 lei


PS. Nu uita sa faci proba!


 


3) daca in 30 m...... parcurge ..... 90 m


atunci in 0.2 s..... va parcurge.... x m => x= (0.2*90)/30 => x=0.6m. (daca nu stii de numere zecimale (0.2), atunci in loc de 0.2 vei pune 1/5 si exercitiul va deveni (1/5)*90/30, adica 90/(5*30) = 3/5m = tot 0.6


 


4) Aici imi este cam neclar...!!!


O prima abordare (dar nu stiu daca e corecta): pana acum, in total avem 3000+15000+1000=19000 oameni. Diferenta 20900-19000 inseamna 1900 de oameni (care ar putea fi (numai) betonisti).


O alta aborbdare ar fi asta: sa vezi ca trasportatorului ii corespunde o parte, ca betonistilor 3 (ca sunt de trei ori mai multi) si respectiv 15 parti pentru sapatori. Deci in total 19 parti. Diferenta ar fi 1900 de oameni impartit la 19 parti => 100.


Atunci avem inca 100 de transportatori, 300 de betonisti (asta e rezultatul pe care trebuia sa il afli) si respectiv 1500 de sapatori. (mai degraba as merge pe varianta asta).


Gata! Intrebari?

Marina
Membru din 2016-04-21
 
Postari: 6
2016-04-28 12:38:37

Si de data asta mi-a fost foarte clar. Ai un adevarat talent pedagogic. Problemele supuse rezolvarii sunt dintr-un test de inteligenta, ce, in principiu, ar trebui rezolvate fara creion-hartie, doar mental. Multumesc inca o data! 

Vlad
Vizitator
2016-04-28 14:51:27

Oricand cu mare placere! Ma bucur ca ti-am putut fi de folos.


Daca-i vorba pe-asa, atunci, repetitia e mama invatarurii zice o vorba... Deci cu cat mai multe exercitii din astea (simple) rezolvate, cu atat se deprinde mai repede (si corect) rationamentul, apoi viteza de calcul si apoi si posibilitatea de a le face chiar mintal (cum de altfel le-am facut si eu, fiind vorba doar de niste impartiti si inmulitiri pe-acolo).


Te mai asteptam si cu alte postari. Mult succes in continuare si vacanta placuta si un Paste fericit!

Marina
Membru din 2016-04-21
 
Postari: 6
2016-05-09 16:59:31

   Multumesc frumos! Hristos a Inviat! Acum am vazut mesajul. Sper ca ai avut si tu sarbatori cu bine! 


   Pentru ca am incredere in logica ta iti scriu acum cu o rugaminte legata de folosirea unor formule in Excel. Vreau sa fac un programel pentru un test psihologic si ma intereseaza cum sa se inlocuiasca intr-o celula o litera cu o valoare. De exemplu, in prima coloana sa am numaru intrebarilor, iar in cealalta coloana in momentul in care introduc litera "a" sa-i dea valoare 2, pentru "b" valoarea 1, iar pentru "c" zero. As vrea sa fac intr-o singura celula - de preferat - in ideea in care am un coleg nevazator si i-ar fi mult mai usor asa decat sa lucreze pe trei celule separat pe acelasi rand. Ce tine de suma la final de coloana stiu sa fac. 


    Daca poti, da-mi te rog macar o idee. Multumesc!


 

Marina
Membru din 2016-04-21
 
Postari: 6
2016-05-09 17:02:10

Ai perfecta dreptate in ce ai spus mai sus! Creierul trebuie lucrat tot timpul!


 

Vlad
Vizitator
2016-05-09 17:20:22

Adevarat a inviat! Si bine ai revenit pe forum! :)


Mai las, inca o data, adresa mea de mail...   lt_colombo2003@yahoo.com


O sa ma gandesc si am sa incerc o solutie la problema ta (sper sa si reusesc...), azi, maine; sper sa nu fie prea tardiv.


 


PS. Rog nu abuzati totusi de adresa de mail; valabil pentru toti membrii sau vizitatorii acestui frumos forum. Multumesc

Vlad
Vizitator
2016-05-09 17:31:31

Despre CE versiune de Excel vorbim?


Hai sa nu te bag in lucruri prea complicate, cu programare (macrouri, vba pentru excel etc). Tot ce iti trebuie sunt niste formule (niste if-uri), DAR, ATENTIE, NU poti avea in aceeasi coloana si rezultat (sa bagi "a", "b" etc si tot in aceeasi colonana sa iti si apara rezultatul (punctajul). Ca nu se poate! Daca introduci varianta de raspuns, se va "strica" formula; si invers, degeaba ai formula daca nu ai si inputul (varianta de raspuns).


ASADAR, se poate face ce vrei tu, dar MUSAI pe 3 coloane: pe prima (A), nr intrebarii, pe a doua (B), varianta de raspuns pe care o dai la intrebare (pentru vazatori, daca vrei sa faci si o astfel de varianta, mai eleganta chiar, in care sa nu il lasi sa bage altceva decat strict "a", "b" sau "c" se poate face cu o lista (combo-box) din care sa iti aleaga valoarea, iar pe a treia (C) sa apara punctul.


Se poate imagina, chiar si pentru varinta "simpla" (fara combo-box), pentru nevazatori, posibilitatea de a calcula si afiasa 0 (zero) in caz ca se da alt raspuns decat "a", "b" sau "c". Ca si cum ai fi pus un rezultat la nimereala, care nu exista, doar de dragul de a completat ceva, dar, cum evident este gresit, punctajul sa fie zero puncte. Se poate si asta


Eeeh, acum se poate "complica", de amorul artei si grafic, in sensul ca se pot pune si culori punctajelor (verde daca e corect si e de 2 pct, cu portocaliu daca e de 1 pct (adica raspuns pe jumate corect) si cu rosu daca e de zero puncte, astfel incat, chiar daca e pentur nevazatori, macar pt tine (sau cel care conrecteaza), rapid, si vizual, sa iti poata face idee dintr-un foc, despre punctaj (mai multe raspunsuri corecte (predominant verde) sau mai multe gresite (cand vezi mai mult rosu etc).


Siii, cred ca se poate emite si un semnal sonor (un tiu, un beep ceva) cand raspunsul e gresit si un alt sunet (ding de exemplu sau aplauze) cand raspunsul e corect.


Te-am ametit asa-i? ;)

Vlad
Vizitator
2016-05-09 18:21:49

Gata, revin cu un raspuns. Eu am versiunea 2013 a Office-ului (in engleza).


Pasul 1: doar pt 1 intrebare: in casuta C1, scrii asa =IF(B2="a",2, IF(B2="b",1,0))


(exact cum vezi, = si toata polologhia aia; este importanta si versiunea (nu degeaba te-am intrebat), pentru ca sintaza poate diferi in functie de versiune (sa fie delimintator ; in loc de , etc; adica pot fi mici diferente intre versiuni, dar logica/filosofia sau principiul ramanand, evident, aceleasi).


Poti imbrica pana la 7 if-uri (unul intr-altul).


Logica formulei zice asa: DACA, in celula b2 am a (dar pentur ca a este un caracter, deci un string (adica NU o valoare numerica) se pune intre ghilimele)), atunci, in caz afirmativ, pune 2, iar in caz negativ, ce sa faca? pai sa puna o alta conditie: daca e b sa puna 1, daca e c sa puna 0.


Asa cum e acum, indiferent de ce valoare pui in B1 (alta litera decat a,b sau c, sau ca pui un numar sau o lasi goala, el va pune 0 (zero).


 


Pasul 2: extinderea automata a formulei, pentru mai multe celule.


Selectezi (presupun ca stii asta deja cum se face) coloana C, in functie de cate intrebari ai, si, apoi dai cu mouseul click in zona de sus de sub meniu, unde scrie formula (=IF.... deci nu in celulele foii de calcul) si apoi apesi simultan tastele Ctrl (Control) si Enter (tii apasat Ctrl si apoi apesi Enter).


Astfel formula se va copia singura si se va aplica intregii selectii (e util cand ai sute de linii; pentru cateva intrenbari, la limita, ai fi pututu sa o faci manual).


Te rog sa obesrvi ca pentru prima intrebare (linie) referinta este linia 2 (B2 pentru ca sunt pe linia 2 si in celula B unde voi introduce varianta de raspuns). Daca ai sa te plimbi in din celula in celula, in josul coloanei C, pe linia 3 vei vedea ca formula devine =if(B3....), pe linia 4, B4 si tot asa.


 


OBSERVATIE: De ce am inceput cu B2? Am pus ca un fel de antet: in linia 1: in celula A1 am scris Nr (corespunzator nr intrebarii, si in jos, 1,2,3,...; in B am scris Raspuns (ca sa stii ce raspuns s-a dat) si in C1 am scris, de exemplu: Pct (sau punctaj).


Poti sa pui sau nu antet. Evident il poti muta (adica antetul sa inceapa de la linia 5, iar prima intrebare sa fie de fapt pe linia 6 a foii tale de lucru. Caz in care, atunci formula trebuie sa aibe 6 in referinta ei. ADICA sa ai =if(b6="a",2,if(b6="b",1,0). Ca daca lasi referinta de 2 (a liniei 2) si tu esti pe linia 6, evident, cum pe linia 2 tu nu vei avea niciodata valori introduse, o sa iti afiseze 0; si astfel poti obtine rezultate eronate.


Sper ca ai prins ideea si ca iti va functiona cum trebuie.


Daca nu, astept intrebari.

Vlad
Vizitator
2016-05-10 21:48:39

Ai reusit?

Vlad
Vizitator
2016-05-17 13:40:53

Ai reusit ceva?

  ^ Sus
  Răspunde | Subiect Nou

 

Forum

...
 

Noutăţi

 

Daca vreti sa ne dati o idee scrieti-ne la opinii@mateonline.net

Vă mulţumim!'